De steden van de elfstedentocht.
De elf Friese Steden van de Elfstedentocht.

 

elfstedentocht

1)  Leeuwarden, hoofdstad van Friesland, bruisende stad vol monumenten, winkels en musea.

2)  Sneek, sfeervolle stad, mooie architectuur, voor fietsers, schaatsers, wandelaars, natuurliefhebbers

3)  IJlst, tot 2011 was IJlst de hoofdplaats van de voormalige gemeente Wymbritseradeel. IJlst ligt vijf kilometer ten zuidwesten van Sneek. Door het stadje loopt de rivier de Geeuw.

4)  Sloten, tot 1984 was Sloten een zelfstandige gemeente.  Sinds 1 januari 1984 werd Sloten samengevoegd met Gaasterland tot de gemeente Gaasterland-Sloten (Gaasterlan-Sleat). Het vroegere stadhuis doet nu dienst als museum.
Het inwonertal is door de eeuwen heen niet of nauwelijks toegenomen. De stad heeft ook nu om en nabij de 800 inwoners. Sloten geniet grote bekendheid als knus Elfstedenstadje met nog een echte stadsomroeper.

5)  Stavoren, Friesland’s oudste stad, Hanzestad en één van de Friese Elfsteden ligt aan het IJsselmeer en heeft een directe verbinding met de Friese Meren.

6)  Hindeloopen kreeg in 1225 stadsrechten en is een van de Friese elf steden. Hoewel het geen haven had maar slechts een rede in de Zuiderzee, was Hindeloopen lange tijd een belangrijke Hanzestad en vissersplaats.

7)  Workum,  is een stadje gelegen in de zuidwesthoek van Friesland en is een van de oudste stadjes van de provincie. Workum heeft sinds 1399 stadsrechten en is daarmee een van de jongste Friese elf steden.

8)  Bolsward, Bolsward is ontstaan op een drietal terpen, waarvan in ieder geval de oudste (waar de Sint Maartenskerk op staat) dateert van voor het begin van de jaartelling.

9)  Harlingen, Harlingen telt ongeveer 15.000 inwoners. Het is de op vier na grootste plaats van Friesland. De haven van Harlingen is de belangrijkste haven van de provincie.

10)Franeker, De stad maakt sinds 1 januari 1984 deel uit van de gemeente Franekeradeel. De naam zou afkomstig zijn van “Froon-acker”, ofwel “land van de heer/koning”; de oudste straat van de stad heet nog steeds Froonacker.

11)Dokkum is een stad in de Nederlandse gemeente Dongeradeel en telt ongeveer 13 000 inwoners. Dokkum is gelegen op de grens tussen de  Kleistreek en de Friese Wouden, in het noordoosten van de provincie Friesland. Dokkum is tevens de noordelijkste stad van Nederland.

 

 

KLIK HIER!!!

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.